20 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeKoje su vrste nevjerstva?

Koje su vrste nevjerstva?

Pitanje:

Koje su vrste nevjerstva?

Odgovor:

Shodno različitom prilazu ovom pitanju, nevjerstvo (kufr) možemo podijeliti na nekoliko vrsta: veliko nevjerstvo, i ono izvodi iz okvira islama; i malo nevjerstvo, i ono ne izvodi iz okvira vjere. Vrste velikog nevjerstva su sljedeće:

1. Kufr poricanja (kufrul-inkar ili kufrut-tekzib), i to je nevjerstvo koje čini onaj čovjek koji poriče Allahovo, dželle šanuhu, postojanje.

2. Kufr osporavanja (kufrul-džuhud), i to je nevjerstvo koje čini onaj čovjek koji poriče Svevišnjeg Allaha, ali u Njega ipak vjeruje svojim srcem.

3. Kufr oholosti (kufrul-istikbar ili kufrul-inad), i to je nevjerstvo koje čini onaj čovjek koji vjeruje u Allaha i to očituje jezikom, ali ne želi prihvatiti islam kao vjeru (nevjerstvo koje je činio Ebu Talib).

4. Kufr licemjerstva (kufrun-nifak), i to je nevjerstvo koje čini onaj čovjek koji potvrđuje jezikom, ali ne vjeruje srcem.

5. Kufr izbjegavanja (kufrul-iarad), i to je nevjerstvo koje čini onaj čovjek koji ignorira Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: niti ga sluša, niti mu se pokorava, niti potvrđuje njegovo poslanstvo, niti ga negira, niti pomaže Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti se bori protiv njega.

6. Kufr sumnje (kufruš-šekk), i to je nevjerstvo koje čini onaj čovjek koji nije uvjeren u Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, poslanstvo, ni u ono što mu je objavljeno, ali ne poriče, samo sumnja.

Nevjerstvo se može počiniti srcem, riječima i djelom. Nevjerstvo srcem: smatranje da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio vješt pjesnik, a ne poslanik, pothranjivanje nekog drugog uvjerenja koje čovjeka izvodi iz islama itd. Nevjerstvo riječima: vrijeđanje Uzvišenog Allaha ili Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, verbalno ismijavanje sa islamom itd. Nevjerstvo djelom: padanje ničice pred kipom, bacanje časnog Kur’ana u smeće itd., a Svevišnji Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE