26.6 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceNagrada za tri odgojene kćeri pripada ocu ili majci?

Nagrada za tri odgojene kćeri pripada ocu ili majci?

PITANJE:

Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Ko bude imao tri kćeri i strpljivo se prema njima bude odnosio hraneći ih i oblačeći, one će mu biti zastor od vatre.”

Da li će one biti zastor od vatre isključivo svome ocu ili u tome učestvuje i majka? Ja, hvala Allahu, imam tri kćeri.

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu.

Hadis je općenit i za majku i za oca, na što nam ukazuju riječi Poslanika, s.a.v.s.: “Ko bude imao dvije kćeri i prema njima se bude lijepo ophodio, biće mu zastor od vatre.”

Da čovjek, tako, ima sestre, tetke po ocu ili majci i ako se prema njima bude lijepo ophodio nadamo se za takvoga da će postići Džennet. Njegovo dobročinstvo prema njima zaslužuje veliku nagradu, zastor i pregradu između njega i vatre zbog pohvalnog djela koje čini.

Ovo važi samo za muslimane. Kada musliman čini ove hajrate, želeći Allahovo lice, oni mu mogu biti uzrokom spasa od vatre. Spas od vatre i ulazak u Džennet imaju mnogobrojne uzroke. Vjernik ih treba što više činiti. Islam je jedini temelj i osnovni uzrok za ulazak u Dženet i spas od vatre.

Postoje i druga djela koja su, kada ih musliman čini, uzrok spasa od vatre i ulaska u Džennet. Tu ulazi i ovo dobročintvo i opskrbljivanje kćeri i sestara koje će mu (skrbniku) biti zastor od vatre. Npr. kome umre troje djece prije nego što dostignu punoljetstvo biće mu zastor od vatre.

Upitali su Poslanik, s.a.v.s.: “A dvoje djece?” On je odgovorio: “I dvoje.” Nisu ga upitali za jedno dijete, a vjerodostojno se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s. rekao: “Allah Uzvišeni kaže: ‘Mom robu vjerniku  ne pripada druga nagrada osim Dženeta kada mu uzmem najdražeg od stanovnika Dunjaluka (njegovo dijete) i u tome se strpi i nada se mojoj nagradi.'”

Uzvišeni je pojasnio da rob vjernik nema druge nagrade osim Dženeta kada mu se oduzme najdraži ili najvoljeniji od stanovnika Dunjaluka i on se u tome strpi i nada se toj nagradi. Jedno dijete također, kada ga Allah uzme, podrazumijeva se ovim hadisom. Ako otac i majka budu strpljivi i budu očekivali nagradu, nagrada će im biti Dženet. Ovo je velika blagodat od Allaha. Ovo se odnosi i na supružnike kao i na ostale članove familije i prijatelje, ako budu strpljivi i budu se nadali nagradi, ali, uz to, moraju biti lišeni zapreka za postizanje ove nagrade kao što su veliki grijesi. Molimo Allaha za spas.

 Šejh Abdu-l-Aziz ibn Baz

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE