22.7 C
Sarajevo
PočetnaNamazKako stojati u namazu i kako vezati ruke

Kako stojati u namazu i kako vezati ruke

Pitanje:

Da li je vezanje ruku iznad pupka novotarija? Kako treba stojati u namazu: skupljenih ili raširenih nogu, i da li su oni koji u namazu stoje raširenih nogu sljedbenici kakve sekte?

Odgovor:

Kada je riječ o predanjima koja govore o stojanju u namazu, autentična predanja odnose se na namaz u džematu, ali nema razlike između zasebnog i zajedničkog namaza: položaj tijela, pa i stopala uvijek je isti. Buharija je zabilježio da je Enes, radijallahu anhu, pripovijedao da su ashabi u namazu spajali rame s ramenom, a stopalo sa stopalom. U drugom predanju Nu'man b. Bešir ovo preciznije objašnjava govoreći da su ashabi spajali članak uz članak. (Buharija i Ebu Davud.)

Prema tome, čovjek će stati uširinu svojih kukova, ne šireći noge prekomjerno niti ih suviše skupljajući, jer bi se i na jedan i na drugi način otežalo duže stojanje u namazu. Ujejne b. Abdurrahman kaže da je bio sa svojim ocem u džamiji pa su vidjeli čovjeka koji je mnogo skupio noge u namazu, za šta ga je Abdurrahman ukorio: “Vidio sam osamnaest Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, ashaba u ovoj džamiji, ali nijedan od njih nikada nije takvo nešto činio.”(Ibn Ebu Šejbe, sa ispravnim lancem prenosilaca.)

Kada je riječ o tome gdje treba vezati ruke u namazu, islamski učenjaci imaju različita mišljenja. Najispravnije je da treba stavljati desnu ruku po lijevoj na prsa, kako stoji u hadisima koji su slabi ali podupiru jedni druge, a bilježe ih Ahmed i Ibn Huzejme. Vezanje ruku na pupku, odnosno ispod pupka nije utemeljeno u vjerodostojnom sunnetu, iako, neki islamski učenjaci zastupaju ovaj stav. (Ko želi opširniji odgovor po ovom pitanju neka pogleda knjigu: Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, namaza, str. 118-125.) Oni koji šire noge u namazu u širini ramena nisu pripadnici nikakve sekte. Oni su naša braća muslimani o kojima su izrečene brojne neistine.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE