15.4 C
Sarajevo
PočetnaNamazIzostavljanje namaza i razgolićavanje

Izostavljanje namaza i razgolićavanje

Pitanje:

Moja žena i ja radimo i nismo u mogućnosti klanjati svaki vakat, ali se trudimo da obavimo onoliko koliko možemo namaza. Usto, muči me problem što moja supruga, kad izlazi napolje, oblači kratku ili usku odjeću. Koje dokaze da joj donesem da bih je uvjerio da čini veliki grijeh i kako da je nagovorim da se prestane izazovno oblačiti?

Odgovor:

Onaj ko obavlja namaz može se nadati Božijoj milosti, a ko izostavlja namaz prekinuo je vezu s Allahom, džellešanuhu, i posljedice će sam snositi. Budimo uvjereni da će onaj ko klanja zadobiti dobro i da će ga namaz kad-tad odvratiti od stranputice i nevaljalih djela. To je tako, jer čovjek u namazu sriče kur’anske ajete i, ma koliko bio nemaran spram namaza, doći će vrijeme kad će razmisliti o značenju suri koje uči, pa će mu srce zadrhtiti.

Ovome u prilog idu Allahove, džellešanuhu, riječi: “Doista, namaz odvraća od razvrata i ogavna djela!” (El-Ankebut, 45). Neka čovjek nastoji da mu namaz bude poput hrane i pića. Kad čovjek preskoči ručak, osjeti da je poremetio ustaljeni red i jedva dočeka večeru. A zašto nam je svejedno kad propustimo namaz – za namaz ćemo prvo polagati račun? Ne bude li čovjeku namaz na Danu sudnjem primljen, nijedno njegovo djelo neće biti primljeno. Šta će s takvim čovjekom biti – ne treba ni pitati.

Brate u islamu, razgolićenost i neprimjereno odijevanje vodi društvo u širenje nereda, nemorala i smutnje. Zbog toga je Svevišnji Allah zapovijedio čednost i način odijevanja koji ne budi požudu i ne izaziva smutnju.

Prema Resulullahovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima, žene koje se ne odijevaju u skladu s islamskim propisima (i zulumćari koji narodu čine nažao tukući ga) bit će stanovnici Vatre. Evo o tome hadisa: “Dvije kategorije stanovnika džehennema nisam vidio: muškarce koji tuku narod bičevima poput kravljih repova, i žene pokrivene a otkrivene, koje su skrenule s Pravog puta i druge navode na stranputicu, a njihove glave slične su grbama horasanskih deva. Neće one nikad ući u džennet, niti će osjetiti njegov miris koji se osjeti na neopisivo velikoj udaljenosti” (Muslim). Brate u islamu, pokušajte na lijep način objasniti svojoj supruzi da dragi Allah voli čestitost i islamsko odijevanje, a da prezire razgolićenost.

Nastojte u srce svoje supruge uliti ljubav prema Allahu i dragom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem; kad to postignete, postigli ste svoj cilj: Vaša će se supruga sama pokriti. Kažite joj da je oblačenje široke odjeće bolje za nju, na oba svijeta. Uzasve to, nemojte zapostaviti dovu, koja je oružje vjernikovo. Sjetite se ajetâ i hadisâ u kojima se govori o tom da će Svevišnji Allah neizostavno uslišati pribrano i iskreno upućenu dovu. Osim Sveznajućeg Allaha, niko ne zna u kakvom ste Vi iskušenju, pa se zato samo Allahu obratite; zamolite ga i to da Vam omili obavljanje namaza i podari Vam mogućnost da ga obavljate navrijeme, to jest, da nijedan namaz nikad ne propustite.

Naposlijetku, budite primjer supruzi u svemu, pa ćete vidjeti da će se stanje, inšallah, nabolje promijeniti. Molim Svemogućeg Allaha da Vam olakša položaj i pruži Svoju pomoć! A Allah, džellešanuhu, opet, najbolje zna, On je Zaštitnik onih koji vjeruju.

Odgovorio: Abdurrahman  Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE