-0.1 C
Sarajevo
PočetnaIslamski odgojEntuzijazam koji vodi ekstremizmu

Entuzijazam koji vodi ekstremizmu

PITANJE:

Šta savjetujete onima čija energičnost prelazi granice normalnog i vodi ekstremizmu?

ODGOVOR:

Dužnost je čuvati se i izbjegavati grubost i ekstremizam, jer Allah, subhanehu ve te’ala, kaže: ”Reci, o sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u vjerovanju svome.” (El – Ma’ide, 77.)

Na to, također upućuju sljedeće riječi Allaha, subhanehu ve te’ala: ”Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub razbježali bi se iz tvoje blizine.” (Ali ‘Imran, 159.)

Allah, subhanehu ve te’ala, u obraćanju Musa – u, ‘alejhi selam, i Harunu, kada ih šalje faraonu, kaže: ”Pa mu blagim riječima govorite, ne bi li razmislio, ili se pobojao.” (Taha, 44.)

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu‘alejhi ve sellem: ”Propali su oni, koji pretjeruju (u vjeri),” (Muslim, poglavlje; “Ilm”, 2670.) i to je ponovio tri puta.

Također, je rekao: ”Čuvaj se zastranjivanja (ekstremizma) u vjeri. One prije vas je uništilo pretjerivanje u vjeri.” (Ahmed, Musned, 1/347. – Sa dobrim lancem prenosilaca; Mesai, 5/268. i Ibn – Madže, poglavlje: “Obredi”, 3039.)

Umjerenost je ići Allahovim, subhenhu ve te’ala, putem i raditi po Njegovoj Knjizi i sunnetu Njegovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. (Ahmed, Musned, 1/347. – Sa dobrim lancem prenosilaca; Mesai, 5/268. i Ibn – Madže, poglavlje: “Obredi”, 3039.)

ŠEJH IBN BAZ 

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE