21 C
Sarajevo
PočetnaNamazDoticanje resice uha pri početnom tekbiru

Doticanje resice uha pri početnom tekbiru

Pitanje:

Pošto dižem ruke u namazu kod početnog tekbira do naspram ušiju, navikao sam da vrhovima palčeva dotičem mehki dio ušiju. Ima li to ikakvog šerijatskog opravdanja? Ovo se pravilo da pročitati u domaćim ilmihalima.

Odgovor:

Ako pogledamo u praksu Allahovog Poslanika, vidjet ćemo da ne postoji dokaz koji potvrđuje postupak zastupljen u našim krajevima, tj. doticanje resica uha prilikom donošenja početnog tekbira.

Da, postoje predaje u kojima se spominju resice uha, tj. da je Allahov Poslanik dizao ruke u visini resica uha (paralelno sa resicama uha), ali ne postoje predaje u kojima se navodi da je doticao taj dio prilikom početnog tekbira.

Ako čovjek pažljivo pogleda preciznost ashaba u prenošenju hadisa Allahovog Poslanika, i njihovu požrtvovanost da saznaju svaku i najmanju stvar vezanu za vjeru, onda mu postaje jasno sljedeće: da je to Allahov Poslanik učinio samo jednom, oni bi nam to prenijeli. Kao što su znali kazati da je Poslanik podizao ruke u visini resica svojih ušiju, isto tako su (da je to učinio) mogli kazati da je dodirnuo resice uha.

Također, čovjek treba da izbjegava i ostavi taj postupak (prvenstveno jer to nije bila praksa Allahovog Poslanika) kako se ne bi desilo da neko ko se tek podučava namazu smatra taj postupak obaveznim, kao što postoji veliki broj ljudi koji doticanje resica uha smatraju na većem stepenu obaveznosti nego učenje Fatihe na svakom rekatu u namazu.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE