25.5 C
Sarajevo
PočetnaPostBitno je viđenje mlađaka

Bitno je viđenje mlađaka

PITANJE:

Koji je šerijatski način utvrđivanja nastupanja mjeseca? Da li je dozvoljeno oslanjati se na proračune svemirskih opservatorija kada su u pitanju nastupanje i istek mjeseca? Da li je dozvoljeno muslimanu koristiti teleskop kako bi vidio mladi mjesec?

ODGOVOR:

Šerijatski način utvrđivanja nastupanja mjeseca je viđenjem mladog mjeseca od strane onoga u čiju se vjeru i vid ne sumnja. Ukoliko se mladi mjesec vidi, muslimani su dužni raditi po tome; tj da zaposte ako se radi o mladom mjesecu Ramazana, odnosno da prekinu post ukoliko se radi o mladom mjesecu ševvala.

Nije dozvoljeno povoditi se za proračunima svemirskih opservatorija ukoliko se ne radi o njihovom viđenju. Međutim ukoliko je mjesec viđen u tim opservatorijima, onda se to uzima u obzir zbog hadisa Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u kojem je rekao: “Kada ga vidite (mladi mjesec) postite, a kada ga (ponovo) vidite, iftarite se.” (Buharija, poglavlje:”Post”, 1900; Muslim, poglavlje: “Post”, 8/1080; od Ibn Omera, radijallahu anhu, i Muslima, 20/1081; od Ebu Hurejre, radijallahu anhu. )

Pored toga, rad i oslanjanje na sam proračun nije dozvoljen.

Korištenje teleskopa (dalekozor kojim bi se bolje vidio mladi mjesec) je dozvoljen, ali nije vadžib (stroga vjerska dužnost). Iz Sunneta je jasno da se pod viđenjem mlađaka misli na prirodno viđenje; nikakvo drugo. Ako bi ga neko, kome se vjeruje, koristio i tako vidio mlađak onda bi se trebalo raditi po tom viđenju. Muslimani su to praktikovali; u tridesetoj noći ša’bana i ramazana su se penjali na munare i teleskopom isčekivali mjesec. Ukratko, kada god i na koji god način se dokaže viđenje mlađaka, dužnost je raditi po tom viđenju zbog hadisa Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Kada ga vidite (mladi mjesec) postite, a kada ga (ponovo) vidite, iftarite se.” (Buharija, poglavlje:”Post”, 1900; Muslim, poglavlje: “Post”, 8/1080; od Ibn Omera, radijallahu anhu, i Muslima, 20/1081; od Ebu Hurejre, radijallahu anhu.  Šejh Ibn Usejmin, “Kitabud – da’ve”, 5, 2/150.)   

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE