15 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeUpoznavanje kupca sa onim što se prodaje

Upoznavanje kupca sa onim što se prodaje

Pitanje:

Prodajemo zemlju u urbanoj zoni, općina ne dopušta gradnju stambenog objekta na njemu (zbog nama nepoznatog razloga). Da li potencijalog kupca moramo upoznati s tim ili tu stvar možemo prešutjeti?

Odgovor:

Musliman uvijek treba biti iskren. Ne smije činiti ljudima ono što ne bi volio da njemu drugi učine. Uzvišeni Allah kaže: “O vjernici, bojte se Allaha i budite sa onima koji su iskreni.” ( Et-Tevbe, 119.)

Enes b. Malik prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Čovjek neće biti pravi vjernik sve dotle dok svom bratu ne bude želio ono što želi sebi.” (Buharija i Muslim.)

Na osnovu toga konstatiramo: obavezno je upozoriti kupca na mahanu robe, u protivnom to je prijevara i obmana, a u tome Svemogući Allah ne daje nikakvog blagoslova. Hakim b. Hizam b. Huvejlid prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: “Kupac i prodavac imaju pravo na izbor sve dok se ne raziđu; ako budu iskreni i kažu mahane robe, Allah će blagosloviti njihovu trgovinu, a ako zataje i slažu, Allah će lišiti njihovu trgovinu blagoslova.” (Buharija i Muslim.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE