25.5 C
Sarajevo
PočetnaBrakSuprugina rodbina navodi supruga da posumnja u nju

Suprugina rodbina navodi supruga da posumnja u nju

PITANJE:

Došao mi je jedan prijatelj da me pita za mišljenje u vezi sa slijedećim problemom. Naime, između njega i porodice njegove supruge postoji veliki sukob. Oni ga navode da sumnja u vjernost supruge od samog dana vjenčanja pa sve do danas (tome ima oko petnaest godina). Sve to se dešava kroz aludiranje, ali ipak jasno i stalno. Oni su se, čak, obratili i nekim osobama da im pomognu u tome kako bi ga razveli od supruge. On se sada nalazi u teškom duševnom stanju jer ima na umu da imaju djecu i da supruga obavlja namaz na vrijeme. O tome se pročulo posvuda, on živi osamljenički i niko ga ne posjećuje. Čak ga ni braća ne posjećuju zbog tih glasina. Kada pokuša objasniti supruzi, ona se žestoko usprotivi i onda danima ne govore. No, kada sukob između njega i njene porodice postane veći ona iznenada učini nešto što mu podstiče sumnju. Naime, u određenim trenucima on vjeruje ovakvim glasinama, a u nekim drugim ne. Mnogo je razmišljao o tome da se razvede od supruge jer mu je ona prouzrokovala probleme u društvu, na poslu i probleme sa braćom. Pri svemu ovome treba znati da pomenuti suprug svoju suprugu nije nikada ni vidio da razgovara sa nekim strancem. Šta vi mislite o ovome? Allah neka Vam pomogne da činite ono što je dobro za naš ummet.

ODGOVOR:

Neka je hvala Allahu! Jasno je da postoji nerazumijevanje između ovoga čovjeka i porodice njegove supruge i da oni priželjkuju da se njih dvoje razvedu. Neophodno je razjasniti šta želi sama supruga. Ukoliko želi da se razvede onda mu preostaje jedino da, otklanjajući razloge neslaganja, pokuša izdejstvovati da promijeni odluku.

Ako mu to ne pođe za rukom neka se razvede od nje.

Nadati se da će Allah podariti bolje supružnike i jednom i drugom. Sam muž bi trebao biti oprezan kada je riječ o nevjerstvu.

Međutim, ako supruga ne želi da se razvede neka onda pokuša da što ljepše živi sa njom i neka moli Allaha da ga zaštiti od prokletog šejtana. Neka se ne osvrće na sumnje koje nemaju veze sa stvarnošću, jer Vjerovjesnik, s.a.v.s. je kazao kako postoji ljubomora koju Allah voli i ona koju On ne voli. Ljubomora koju Allah voli jeste ljubomora koja je zasnovana na činjenicama, a ljubomora koju Allah mrzi jeste ona koja nema osnove.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE