15 C
Sarajevo
PočetnaNauka i učenjaciSlaganje i razilaženje učenjaka

Slaganje i razilaženje učenjaka

Pitanje:

Znamo da postoje velika razilaženja među učenjacima o brojnim pitanjima. Možete li nam kazati u koliko su se pitanja procentualno složili učenjaci?

Odgovor:

Prije svega, moramo konstatirati da se islamski učenjaci slažu kada je u pitanju osnova islamskog vjerovanja, kao i u izrazitoj većini sporednih pitanja koja se tiču akaida. Također se slažu u većini temeljnih pitanja islamskog prava. Razilaženje se vodi, uglavnom, oko sporednih pravnih pitanja kojih ima puno više nego primarnih.

Dakle, sve razlike koje su nastale unutar ehli-sunnetskog učenja smatraju se dopuštenim razilaženjima, i kada je ova vrsta razilaženja u pitanju, islamski učenjaci imaju jednu, ili dvije nagrade. Onaj ko pogodi u propisu ima dvije, a ko promaši ima jednu nagradu, kako nas je obavijestio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. U apsolutnoj većini pitanja oko kojih postoje različita mišljenja može se shodno argumentima doći do prioritetnijeg stava, osim iznimnih pitanja gdje je snaga argumenata identična pa je teško tvrditi za neko od mišljenja da je preferirajuće.

Kada je riječ o procentu pitanja oko kojih su učenjaci postigli konsenzus, teško je odrediti njihov broj. Ebu Ishak Isfirini spominje oko dvadeset hiljada pitanja, a neki spominju da ih ima oko sto hiljada. (Vidjeti: El-Ikna, 1/144.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE