17 C
Sarajevo
PočetnaNamazPosao i naklanjavanje namaza

Posao i naklanjavanje namaza

Pitanje:

Dobila sam ponudu za jedan sezonski posao i prihvatila sam je, a zanima me, pošto ću cijeli dan izbivati iz kuće i biti spriječena u obavljanju namazâ navrijeme, kako stoji s njihovim naklanjavanjem, to jest, postoji li određeni nijet koji treba donijeti kad se naklanjava namaz?

Odgovor:

Namaz je stup vjere i dokaz da čovjek voli dragog Allaha. Onaj ko ne klanja prekinuo je vezu s Gospodarom svjetova i snosit će posljedice. Svaki namaz mora se klanjati u njegovu vremenu, kako Vam je to poznato. Ako bismo kazali da se zbog posla namaz može izostaviti i naklanjati kasnije, onda bismo dunjaluku dali prednost nad ahiretom, a to nikad, zato što smo vjernici, nećemo uraditi. Ako se dogodi da čovjek namaz propusti razložno, kao, naprimjer, da ga prespava ili zaboravi, klanjat će kad se probudi, odnosno kad se sjeti.

Naklanjavanje, kod nas u Bosni poznato kao “kaza”, nema utemeljenja u Šerijatu, to je, štaviše, poigravanje s Božijim propisima. Oni koji vjeruju da se namjero propušteni namaz može naklanjati olahko su shvatili namaz. Ima učenjaka koji smatraju da se namjero propušteni namaz nikad ne može nadoknaditi. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE