-0.1 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeOsiguranje auta i kuće

Osiguranje auta i kuće

Pitanje:

Je li dopušteno osigurati auto ili kuću?

Odgovor:

Sve vrste komercijalnih osiguranja (osiguranje stambenih ili poslovnih objekata od provale, požara, poplave, zemljotresa, osiguranje auta i drugih prijevoznih sredstava, životno osiguranje) zabranjene su po mišljenju apsolutne većine islamskih pravnika. Ovdje se, svakako, izuzimaju društvena osiguranja: penziono, zdravstveno i socijalno. Ona su dopuštena po mišljenu većine a neki savremeni učenjaci navode konsenzus po ovom pitanju. (Vidjeti: El-Muamelatul-malijja, str. 103, 116, 128-129, od dr. Muhammeda Šebira i Et-te'min, str. 202-205 od Sulejmana Senejana.)

Između društvenih i komercijalnih osiguranja postoji temeljna razlika o kojoj ne možemo govoriti na ovome mjestu. Komercijalna osiguranja sadrže: kocku, kamatu, prijevaru, prodaju duga za dug i nedefinirana su. (Vidjeti: El-Muamelatul-malijja, str. 117-123, Kadaja iktisadijjetun muasira, 1/12-13, i Et-Temin, str. 212-240, od dr. Sulejmana Senejana.)

Dakle, auto je dopušteno osigurati samo u prijekoj potrebi, a svaki čovjek najbolje zna da li mu je opravdano to učiniti. Pod nuždom se ovdje podrazumijeva neposjedovanje onoga što bi čovjeku znatno otežalo njegov život, konkretno, neposjedovanje prijevoznog sredstva, jer korištenje javnog prijevoza nije uvijek dostupno svim ljudima. Dakle, korištenje osiguranja mora biti u skladu s prijekom potrebom. Nije dopušteno uzimati puna ili djelimično puna (kasko) osiguranja, bez obzira na vrijednost auta, jer se to ne smatra prijekom potrebom. Otuda, treba uzeti najjeftinije osiguranje bez dodatnih advokatskih i drugih usluga.

Kada je riječ o osiguranju stambenog objekta, to je također zabranjeno, tim prije jer osiguranje nije uvjet posjedovanja objekta za razliku od auta, koje se ne može posjedovati osim uz osiguranje, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE