13.8 C
Sarajevo
PočetnaBrakNisam u stanju isplatiti joj mehr, šta da radim?

Nisam u stanju isplatiti joj mehr, šta da radim?

Pitanje:

Postigli smo dogovor, prije sklapanja braka, ja i moja supruga da ću joj isplatiti mehr u iznosu od kilograma zlata ako je ostavim. Pošto sam bio siguran da je, inšallah, neću ostaviti, pristao sam na toliki iznos, a nemam dovoljno novca da joj osiguram vjenčani dar. Šta mi savjetujete?

Odgovor:

Mehr, vjenčani dar, pravo je koje žena zaslužuje sklapanjem bračnog ugovora ili uslijed prvog spolnog odnosa s mužem, na osnovu sljedećeg ajeta: “I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte” (En-Nisa, 4). Mehr se može dati odmah u cijelosti, može se dati kasnije, a može se, također, dio mehra dati odmah a dio kasnije. Allah Vas blagoslovio, Vi ste se sa svojom suprugom dogovorili da je vrijednost mehra jedan kilogram zlata, i morate joj dati njezin vjenčani dar ako je ostavite, izvršavajući svoje obećanje. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Morate najdosljednije ispunjavati one uvjete uslijed kojih ste sklopili brak” (El-Buhari i Muslim).

Tu je i pouzdan hadis u kojem stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Muslimani su dosljedni datoj riječi” (Et-Tirmizi). Čovjek treba saznati šerijatske propise prije negoli učini određeno djelo, eda kasnije ne bi upao u neprilike. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE