13 C
Sarajevo
PočetnaSavremena pitanjaNaučne projekcije popraćene muzikom

Naučne projekcije popraćene muzikom

Pitanje:

Na nekim stranicama postavljene su naučne projekcije vezane za Allahove, dželle šanuhu, mudžize. Sve je odrađeno izvanredno, ali je popraćeno muzikom. Da li takvo nešto treba osuditi ili podržati? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Neka Svemogući Allah nagradi sve ljude koji rade za dobrobit islama i nastoje ljudima dostaviti istinu. Međutim, taj rad mora biti popraćen s iskrenom namjerom i ispravnim šerijatskim znanjem. Ako čovjek nije siguran da li je nešto dopušteno ili zabranjeno, treba pitati prije nego što išta poduzme, da ne bi gubio dragocjeno vrijeme. I pored iskrene namjere, taj projekat šerijatski nije ispravan. Naime, kako ljudima ukazivati na Allahova, dželle šanuhu, znamenja na Zemlji i u kosmosu, na takvu ozbiljnu stvar, a sve popratiti šejtanskim glasovima koji aludiraju na igru i zabavu: zar to nije sušta kontradiktornost?! Muzika za kojom su posegnuli zabranjena je Kur’anom, hadisom i konsenzusom prvih generacija. Uplitanje muzike u projekte islamskoga sadržaja povreda je islamskog vjerozakonika, nesvjesno ismijavanje s istim.

Stoga, savjetujem da se sa tih kaseta ukloni muzika, i da se rasturaju, u protivnom, nije ih dopušteno ni dijeliti ni prodavati, a Allah najbolje zna. Nije ispravno kazati “Allahove mudžize”, bez ograničenja: date Njegovim poslanicima, otuda što su poslanici imali određene mudžize; Svemogućem Allahu one nisu potrebne. U ovome je slučaju umjesno reći: Allahovi dokazi, Njegova znamenja, ajeti i sl.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE