16.6 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz bolesnika

Namaz bolesnika

Pitanje:

Već dugo godina sam bolesna, stopostotni invalid, a od samog roðenja, ustvari, otkada znam za sebe imam, voljom Allaha, dž.š., visoku svijest o vjerskim dužnostima i obavezama. U ovakvom svom stanju i okolnostima naučila sam i arapsko pismo, redovito uzimam Kur'an, iščitavam ga i njegov prijevod te uvijek naučim poneki ajet, suru, poglavlje. Jednostavno, to je moja potreba. Nakon svega toga što znam o svojoj vjeri dini-islamu, nekako mi se čini normalnim pitanjem koje mi se često nameće, a to je da li sam ja dužna obavljati namaz s obzirom da nisam u mogućnosti, zbog prirode svoje bolesti, uzimati abdest, gusul, pa čak ni tejemmum, tj. potpuno sam nepokretna i za sada ne postoji nikakva mogućnost da to činim, jedino da mi neko drugi pomaže u tome, a moja porodica smatra da im je to dodatno opterećenje u hizmetu oko mene i da mi to za sada ne mogu priuštiti.

Zato pitam Šerijatski savjet Saffa da li postoji ikakva mogućnost da ja mogu obaviti namaz s tim što ću išaretom obaviti i abdest i tejemmum, da li bi takav namaz bio primljen kod Allaha, dž.š. Uzvišeni Allah naravno sve zna. Mene, dakle, zanima kakav je šerijatski stav po pitanju ovog mog stanja a tiče se mojih dužnosti prema Allahu, dž. š. Neka ulema koju sam pitala za svoje namaze kaže da mogu na takav način obavljati namaz za koji ću išaretom i abdest uzeti, dok drugi opet kažu da abdest nema alternative, i da ja na takav način ne mogu klanjati, a da sam ipak dužna obavljati namaz, ali je ipak više onih koji se slažu oko mog namaza za koji tražim potpuni odgovor. Stoga mislim da ću od Saffa dobiti odgovor koji će biti od presudnog značaja za ovu moju dilemu. Ako i vi kažete da ne mogu obavljati namaz ovako kako sam već navela, onda što učiniti kad začujem ezan, poziv za namaz, kako postupiti a da se na neki način odužim prema Allahu, dž.š., a i da zadovoljim svoju potrebu za ibadetom, koja je kao i sve druge ljudske potrebe. Nadam se da ćete mi, uz Božiju pomoć, odgovoriti na ovo pitanje koje sam postavila, ako ga budete razumjeli, a nadam se da hoćete.

Odgovor:

Hvala Allahu, dželle šanuhu, i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Uzvišeni Allah iz Svoje milosti prema ljudima učinio im je vjeru lahkom. Tako je i za bolesnike koji nisu u mogućnosti da klanjaju namaz onako kako je propisano, Uzvišeni Allah dao olakšicu da klanjaju namaz onako kako su u mogućnosti. Ovo je i priroda islamskog vjerozakona koji ljudima otklanja svaku poteškoću. Kaže Uzvišeni Allah: ”Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoća imate”, i “Allah ne opterećuje čovjeka iznad njegovih mogućnosti.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Kada vam nešto naredim, učinite to koliko ste u mogućnosti. ”Musliman niti u jednom slučaju ne smije ostaviti namaz kao stub islama, pa makar bio i teško bolestan, jer islam daje rješenje za svaku situaciju. Ako bolesnik nije u stanju da klanja stojeći, klanjat će sjedeći, a ako mu i to pričinjava veliku poteškoću, klanjat će na boku okrenuvši lice prema Kibli. Ovo potvrðuju Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi, kada ga je Imran ibn Husajn, radijallahu anhu, upitao kako će klanjati kada je bolestan, a on mu je odgovorio: ”Klanjaj stojeći, a ako ne možeš,onda klanjaj sjedeći, pa ako ni to ne možeš, onda na strani.” U Nesainoj predaji ovog hadisa stoji: ”Pa ako ni to ne možeš, onda ležeći, Allah ne opterećuje čovjeka iznad njegovih mogućnosti.” Što se tiče abdesta, on je uvjet za valjanost namaza, osim ako čovjek nije u mogućnosti da ga uzme zbog bolesti i drugih opravdanih razloga.

U tvom slučaju, ako nisi nikako u mogućnosti da uzimaš abdest, uzimat ćeš tejemmum zemljom ili zemljanim predmetom. Ako se nikako ne možeš kretati, a nema niko da ti pomogne uzeti abdest ili tejemmum, onda ćeš klanjati i bez abdesta i bez tejemmuma, jer Uzvišeni Allah kaže:”Bojte se Allaha koliko ste u mogućnosti.” Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Ribo Abdulvaris

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE