17 C
Sarajevo
PočetnaNamazMoja supruga ne klanja i nije pokrivena, da li je moj namaz...

Moja supruga ne klanja i nije pokrivena, da li je moj namaz validan?

Pitanje:

Selam alejkum, brate Elvedine! Prvo bih zamolio Allaha da te nagradi za tvoj rad i trud. Redovno slušam tvoja predavanja i dosta su mi koristila. Imam nekoliko pitanja:

1. Moja supruga klanja poneki namaz i nije propisno islamski obučena. Svaki dan pokušavam da joj pričam o islamu i o tome koliko je grješna prvo što ne klanja redovno, a drugo što nije propisno obučena. Mene interesuje, brate, da li je moj namaz primljen kod Allaha, dž.š.? Molim Allaha gotovo na svakom namazu da je učvrsti u islamu.

2. Imam još jedno kratko pitanje: Da li je haram piti Coca-Colu, Fantu itd.? Ovo sam pitao mnogu braću, ali mi nisu mogli dati jasan odgovor, stoga bih zamolio tebe da mi odgovoriš.
Brate moj, da te Allah nagradi za tvoj veliki trud!

Odgovor:

Uvaženi brate u islamu, drago mi je čuti da se neko okoristio onim čime je nas Allah počastio. Allaha molim da nas poduči onome što će nam svima koristiti na oba svijeta.

Što se tiče prvog pitanja, dragi moj brate u islamu, tvoj namaz nema ama baš nikakve veze sa tim da li tvoja supruga nosi hidžab ili ne, i da li ona klanja ili ne. Namaz u kojem se ispune svi uvjeti, temelji i vadžibi, ispravan je i nema veze sa spoljnim faktorima, kao što je faktor spomenut u pitanju.

Ovo ne znači da ne treba da nastaviš na najljepši način da pojašnjavaš svojoj supruzi obaveznost i vrijednost klanjanja namaza, a isto tako da joj pojašnjavaš obavezu i vrijednost nošenja hidžaba.

U svemu tome gledaj da budeš mudar i da o tome govorite u lijepim trenucima, kako se ne bi desilo da postigneš kontraefekat.

Savjetujem ti da Allahu upućuješ što više dove i nastoj da budeš što bolji prema njoj, čini joj dobročinstvo. Ljudska srca su takva da se otvaraju prema onome ko je prema njima blag i prema onome ko im čini dobročinstvo. To su glavna svojstva koja su krasila našeg najvećeg autoriteta, Muhammeda, alejhis-selam.

Što se tiče drugog pitanja o pijenju gaziranih pića, govor o tome iziskuje dosta vremena i prostora. Mnogi savremeni učenjaci govorili su o tom pitanju i mnogi su dopustili konzumiranje spomenutih pića.
Osnova je da su ta pića dozvoljena.

Znajući da često konzumiranje istih štetno djeluje na ljudski organizam, minimalno što se može kazati jeste da je pohvalno izbjegavati njihovo konzumiranje, ili konzumiranje istih svoditi na minimum. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE