13.8 C
Sarajevo
PočetnaNamazKo nije obavezan prisustvovati džuma-namazu?

Ko nije obavezan prisustvovati džuma-namazu?

Pitanje:

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Šaljem vam ovo pitanje u nadi da ćete mi ovoga puta odgovoriti i osloboditi velike šubhe po ovom pitanju. Pošto sam već slao ovo pitanje (ali nisam dobio odgovor), a dani džume se ponavljaju, veoma me muči što ne znam kako treba postupiti. Naime, u mom mjestu vlada mišljenje da čovjek ukoliko je spriječen da ode na molitvu petkom (što je moj slučaj, jer sam bolestan i gubim ravnotežu) treba da sačeka 45 minuta ili 1 sat da se džuma obavi i da u tom periodu samo ima pravo na zikr. Nakon tog vremena od 45 minuta – 1 sat, i ja imam pravo klanjati namaz. Pošto sam čitao u Buharijinoj zbirci hadisa da je poziv na molitvu petkom (džuma) obaveza za svakog muslimana, bilo žensko ili muško, mlado ili staro, zanima me da li je ovaj propis vjerodostojan? Možda sam pomalo nejasno postavio ovo pitanje u želji da budem što jasniji, ali u Allaha se uzdam da ćete mi odgovoriti na ovo kao i na pitanje o tome da sam ja spriječen da idem na molitvu petkom (džumu). Da vas Allah, s.v.t., nagradi najboljom nagradom i samo kako On umije. Džezakumullahu hajren i es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Odgovor:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Što se tiče osoba koje nisu obavezne prisustvovati džuma-namazu, njih je precizirao i spomenuo Allahov Poslanik riječima: ”Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“
A što se tiče tebe, ako potpadaš pod skupinu ljudi koji nisu obavezni prisustvovati džuma-namzu, ti nisi obavezan čekati dok imam klanja u džematu, već ti je dozvoljeno klanjati podne-namaz onog momenta kada nastupi namasko vrijeme za podne-namaz. Bez obzira da li muslimani, koji klanjaju džuma-namaz, počeli klanjati, završili džuma-namaz ili ne.

Treba napomenuti da je bilo učenjaka koji su kazali da je pohvalno, a ne da je to stroga obaveza, da osobe koje ne prisustvuju džuma-namazu iz opravdanog razloga, odgode klanjanje podne-namaza do vremena kada imam završi džuma-namaz, iz razloga ako se desi da razlog zbog kojeg su odsustvovali sa džume prestane, a nakon toga im bude obaveza da se odazovu džuma-namazu.
Moguće je da je običaj u vašem društvu zasnovan na neispravnom shvatanju činjenice da ima učenjaka (tog stava je hanbelijska pravna škola, imam Malik, Šafija u novom mezhebu, Zufer, Ishak, Ebu Davud) koji su smatrali da je podne-namaz koji se klanja prije nego što imam klanja džuma-namaz neispravan osobi koja je obavezna da klanja džuma- namaz, tj. ako iz neopravdanog razloga nije prisustvovala džuma-namazu. (Ne želim da govorim o tome da li je to ispravno mišljenje ili ne.) Ovo pitanje se svakako razlikuje od vašeg i ne obuhvata vaše stanje, jer vi, kako ja shvatam iz pitanja, ne prisustvujete džuma-namazu iz opravdanog razloga, a to je bolest.

Napomena: čovjeku koji ne prisustvuje džuma-namazu u džematu, nije dozvoljeno, po konsenzusu učenjaka, da klanja džumu sam, već će klanjati podne-namaz. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE

Prolazak ispred klanjača

Ogovaranje