16 C
Sarajevo
PočetnaNamazKako se klanja vitr-namaz?

Kako se klanja vitr-namaz?

Pitanje:

Kako se klanja vitr-namaz?

Odgovor:

1- Vitr-namaz se može sastojati od samo jednoga rekata. To je dozvoljeno i ne postoji nikakva smetnja za to niti je to imalo pokuđena stvar?

2- Vitr-namaz može se klanjati sa tri rekata, s tim što je čovjeku ostavljeno na izbor da može predati selam nakon drugoga rekata pa doklanjati još treći rekat posebno, ili će klanjati sva tri rekata sa jednim sjedenjem na kraju trećega rekata (ne zadržavajući se nakon drugoga rekata na prvom sjedenju).

3- Vitr-namaz može se klanjati i sa pet rekata, koje će klanjač obaviti ujedno ne dijeleći ih nikakvim sjedenjem, osim na kraju, poslije petoga rekata.

4- Vitr-namaz može se klanjati i sa sedam rekata, koje će klanjač obaviti ujedno ne dijeleći ih nikakvim sjedenjem, osim na kraju, poslije sedmoga rekata.

5- Vitr-namaz može se klanjati i sa devet rekata, koje će klanjač obaviti s jednim selamom, s tim što će poslije osmoga obaviti sjedenje ali neće predati selam, pa će ustati i dopuniti još deveti rekat, pa tek onda predati selam.

6- Vitr-namaz se može klanjati i sa jedanaest rekata, s tim što će se, u tom slučaju, nakon svaka dva rekata predavati selam, a na kraju će se nakon desetoga rekata klanjati još jedan rekat posebno i time se okončati vitr-namaz.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE