14 C
Sarajevo
PočetnaSavremena pitanjaJe li čatanje po internetu vid nemorala

Je li čatanje po internetu vid nemorala

Pitanje:

Dok pišem ovo pitanje obuzima me veliki stid, ali moram upitati u vezi s tim. Naime, udata sam i imam djecu; prokleti šejtan prišao mi je sa strane sa koje sam se najmanje nadala. Zbog obaveznosti zarađivanja, moj muž je bio često odsutan od kuće. Čisto iz dosade i samoće listala sam stanice na internetu, čatala itd. Na taj sam način u svoj život uplela stranog čovjeka. Sve je išlo korak po korak: od selama do toga da sam ga mnogo zavoljela. Sada mislim o njemu, iako se nismo ni vidjeli ni sreli. Znam da činim veliki grijeh. Znam da sam kriva, tim više jer je moj muž vjernik, voli i mene i našu djecu, čini nam dobročinstvo. Osjećam se kao bludnica. Da li za mene postoji još nade? Molite Svevišnjeg da mi oprosti! Allah vas nagradio!

Odgovor:

Uzvišeni Allah kazao je: “Reci: ’O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’” (Ez-Zumer, 53.) Ne postoji nijedan grijeh koji čovjek počini pa se iskreno pokaje a da mu Uzvišeni Allah neće oprostiti, makar se radilo o širku, jer od milostivih Allah je najmilostiviji. Zlo je učiniti grijeh, ali još veće zlo jeste smatrati da Uzvišeni Allah to neće oprostiti i gubiti nadu u Njegovu, dželle šanuhu, milost. Ako Uzvišeni Allah oprašta idolatriju i nevjerstvo onome ko se iskreno pokaje, kako onda neće oprostiti ono što je manji grijeh od toga! Cijenjena sestro u islamu, budući da si svjesna grijeha koji si učinila, neću govoriti o veličini počinjenog prijestupa prema Allahu, islamu, tebi samoj, tvome mužu, vašoj djeci, ali i grješnom čat-prijatelju. Ako želiš dobro sebi i svojoj porodici, poduzmi sljedeće korake: prvo, iskreno se pokaj Svevišnjem Allahu i čvrsto odluči da nikada više nećeš takvo nešto učiniti; drugo, odjavi internet, i nije ti dopušteno da ga ikada više koristiš zato što musliman ne smije dopustiti da bude ugrizen dva puta iz iste rupe; i, treće, trebaš obratiti veliku pažnju na činjenje dobročinstva svom plemenitom mužu i to mnogo više nego što si činila ranije, jer si zakinula njegovo najintimnije pravo.

Kada je riječ o tvojim riječima da se osjećaš kao nemoralnica, kažemo da se počinjeno djelo ne tretira bludom, jer se nije desio čin nemorala, ali ostaje da razmislimo o Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima da oko čini blud a da je njegov blud – gledanje, da uho čini blud a da je njegov blud – slušanje…, da bi na kraju konstatirao kako to čovjek (i žena, naravno) spolnim aktom potvrdi ili negira. U svakom slučaju, traži oprost od Allaha, dželle šanuhu, i ne gubi nadu u Njegovu milost! Ponavljamo: gubljenje nade u Allahovu milost mnogo je veći grijeh od onoga što si počinila. Molim Svemogućeg Allaha da oprosti tvoj prijestup, da te učini iskrenom suprugom i najboljom majkom, da ti učini Džennet konačnim boravištem, amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE