-0.1 C
Sarajevo
PočetnaUkrašavanjeEstetska operacija nosa kako bi se otklonila deformacija, a ne zbog uljepšavanja

Estetska operacija nosa kako bi se otklonila deformacija, a ne zbog uljepšavanja

Pitanje:

Es-selamun alejkum! Da li je dozvoljeno izvršiti estetsku operaciju nosa kako bi se otklonila deformacija, a ne zbog uljepšavanja?

Odgovor:

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Muhammeda, s.a.v.s. Svaka estetska operacija kojoj je isključivo cilj uljepšavanje, podmlađivanje, mijenjanje spola i tome slično, po islamu je strogo zabranjena jer spada u opću zabranu mijenjanja Allahovih stvorenja.

Uzvišeni Allah nam u Kur'anu prenosi obećanje šejtana prokletog koji se zarekao:
”…i navodit ću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivat ću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovjediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati! A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!” (An-Nisa, 119.)

U mnogim hadisima Muhammed, s.a.v.s., prokleo je žene koje čupaju obrve i žene koje u svoju kosu upliću razne umetke, kao i one žene koje se tetoviraju, i one koje razmiču svoje zube turpijanjem radi ljepote, i sve to nazvao mijenjanjem Allahovih stvorenja. (Buhari, br. 5943, Muslim, br. 2125, od Abdullaha b. Mes'uda)

Međutim, ukoliko je cilj estetske operacije uklanjanje ili barem ublažavanje urođene ili stečene tjelesne anomalije, onda je takva operacija dozvoljena. Od urođenih anomalija najčešće su takozvana zečija usna, višak prstiju na nogama ili rukama, slijepljenost prstiju nogu ili ruku itd. Što se tiče stečenih mahana i anomalija, one se najčešće javljaju nakon saobraćajnih ili nekih drugih nesreća ili kao posljedica preboljenih bolesti. U komentaru citiranih riječi Poslanika, s.a.v.s.: ” i one koje razmiču svoje zube turpijanjem radi ljepote”, imam Nevevi, r.h., rekao je:
”Jer one to čine želeći se na takav način uljepšavati, što upućuje da je takvo djelo haram – zabranjeno ukoliko se čini s ciljem uljepšavanja, međutim, ukoliko bi za tim postojala potreba radi liječenja ili otklanjanja nedostatka (mahane) koji se nalaze pri zubima, onda u takvom postupku nema ništa zabranjeno…” (Komentar Muslimovog Sahiha, 13/107)

Dakle, poštovana sestro, ukoliko se kod tvog nosa zaista radi o deformaciji koja ti ugrožava zdravlje ili istinski narušava tvoj fizički izgled te na takav način i izlazi iz okvira uobičajenog (normalnog), onda uz Allahovu pomoć nema nikakve smetnje da se podvrgneš takvoj operaciji koja bi trebala riješiti taj problem. Svakako da se prvo trebaš savjetovati sa stručnim ljekarima koji će ti o svemu tome dati svoje mišljenje.
A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Amir Durmić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE