-0.1 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li je dozvoljeno prekinuti namaz, ako je dijete u opasnosti da...

Da li je dozvoljeno prekinuti namaz, ako je dijete u opasnosti da se povrijedi?

Pitanje:

Da li je dozvoljeno prekinuti namaz, ako je dijete u opasnosti da se povrijedi? Allah vas nagradio na vašem radu. Amin!

Odgovor:

Ukoliko je dijete u stvarnoj opasnosti da se povrijedi, a klanjač je u mogućnosti da to spriječi, obavezan je prekinuti namaz i učiniti što je potrebno da ga spasi, jer spasiti dijete od povrede je obaveza koja se neće ostvariti ako se nastavi namaz, a namaz je moguće obaviti nakon što se spasi dijete.

Na dozvolu kretanja u namazu ili njegovog prekidanja kada za tim postoji stvarna potreba ukazuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Ubijajte dvije crne životinje, zmiju i škorpiju, kada ste u namazu.“ (Ebu Davud, br. 921, hadis je sahih po ocjeni šejha Albanija.)

Poznati učenjak hanefijskog mezheba Ibnu Abidin, rahimehullah, je kazao: „Kada klanjač čuje nekog da poziva u pomoć, makar se pozivom ne obraćao direktno njemu, ili se radilo o strancu, pa i ako ne zna šta ga je snašlo, ili zna, a u mogućnosti je da mu pomogne, prekinut će namaz, radilo se o farzu ili nekom drugom namazu.“ (Hašijetu Ibnil-Abidin, 2/51)

Ako je moguće otkloniti opasnost jednostavnim pokretima bez okretanja od Kible, nema potreba za prekidanjem namaza, nego će se učiniti što je potrebno da se otkloni opasnost, nakon čega će se namaz nastavit. Ako su pak neophodni veći pokreti onda će se prekinuti namaz te nakon otklanjanja opasnosti ponovo klanjati.

Namaz se prekida samim nijetom prekidanja namaza i ne predaje se selam, jer vrijeme selama je nakon što se upotpuni namaz, i nije poznat dokaz koji upućuje na propisanost selama radi ranijeg prekidanja namaza. Uzvišeni Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE