25.5 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li ću vitre klanjati po hanefijskom mezhebu kad ljudima predvodim namaz?

Da li ću vitre klanjati po hanefijskom mezhebu kad ljudima predvodim namaz?

Pitanje:

Kako da postupim u sljedećem slučaju: Predvodim jaciju i teravih-namaz u ramazanu, i ne znam kako da postupim sa vitr-namazom. Čitao sam da je preče da se vitr klanja u džematu nego kod kuće, iako planiram klanjati noćni namaz, uz Allahovu pomoć, ali pošto ovdje klanjaju 2+1 rekat (bosanski stil bez selama poslije 2 rekata, uči se takozvana Kunut-dova na zadnjem stajanju), a ja sam naučio da to tako ne ide. Ako bih htio da to promijenim, odmah bi me okarakterizirali kao vehabiju i osobu koja hoće da mijenja nešto što je uvijek bilo ovako ili onako… pa sam u nedoumici kako i šta da radim? Molim za prijedlog i rješenje ovog problema. Unaprijed hvala… Es-selamu alejkum!

Odgovor:

Cijenjeni i uvaženi brate u islamu, kao odgovor na tvoje pitanje navest ćemo jedan dio govora šejhul-islam Ibn Tejmijje:
“Ako bi se desilo da imam smatra da se vitr klanja rastavljeno (da se predaje selam nakon dva rekata, a da se nakon toga klanja jedan rekat posebno), a muktedije u džamiji su odabrale da se vitr klanja kao akšam, ako bi on prihvatio njihov odabir s ciljem pridobijanja njihovih srca, dobro bi postupio, kao što je Allahov Poslanik kazao Aiši, r.a.: “Da tvoj narod nije tek prihvatio vjeru i da nisu tek nedavno ostavili predislamski period – džahilijjet, ja bih srušio Kabu, smanjio bih je i napravio na njoj dvoja vrata, jedna na koja bi narod ulazio, a druga na koja bi izlazio.” Pa je ostavio ono što je bolje kako se ljudi ne bi razbježali od njega.” (El-Fetav El-Kubra, 2. tom, str. 114)

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE