27.7 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaProsipanje vode od abdesta u kanalizaciju?

Prosipanje vode od abdesta u kanalizaciju?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Živim u kući u kojoj je odvod riješen tako da sva otpadna voda (i iz kuhinje i iz kupatila) odlazi u jednu kanalizacionu cijev, pa u septičku. Zanima me da li se voda od abdesta smije proliti u kadu iz koje otpadne vode odlaze u septičku? Ja sam do sada tu vodu posebno iznosio u lavoru, ali mi to već predstavlja manji problem, a razmišljam da u svijetu postoje hiljade nebodera i zgrada u kojima žive muslimani i koji abdeste u kadi i opet ta voda ide u kanalizaciju. Šta da radim?

Odgovor:

Allah, s.v.t., kaže: ”Allah nikoga nije opteretio iznad njegovih mogućnosti.” (El-Bekare, 286). Imam Buhari bilježi hadis od Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Neće se niko naprezati sa vjerom, a da ga ona neće savladati.” (Buharija, En-Nesai i Ibn Madže)

Napretkom načina čovjekovog življenja i mijenjanja običaja, stambenih prostora i sredine, čovjek je doveden u situaciju upravo ovakvu kakva je opisana u pitanju. Međutim, treba napomenuti da je osnova kod ovakvih stvari opća dopuštenost, što znači da čovjek neće biti pitan za ono na šta nije mogao utjecati. Sa druge strane se pojavljuju poteškoće koje ponekada ljude odvedu iz jedne krajnosti u drugu krajnost, te zbog toga im, da nas Allah sačuva, dosadi vjera ili vjerske obaveze te je napuste ili se odmetnu od nje. Tako da onaj ko živi u kući ima mogućnosti da odvoji mjesto abdesta od WC-a, radi učenja bismille prije abdesta ili radi vode koju ne želi da spoji sa kanalizacionim vodama, onda je to njemu slobodno prepuštena stvar. Ali ako ipak ne može, onda, kao što sam spomenuo na početku odgovora, neće čovjek odgovarati za ono što ne može promijeniti, posebno kada je riječ o životu u zajedničkim ili kolektivnim tipovima kuća ili zgrada.

Allah, s.v.t., kaže: ”Allah želi da vam olakša, a ne da vam oteža.” (El-Bekare, 185)
U svakom pogledu čovjek ne treba da se opterećava ovakvim ili sličnim pitanjima jer cilj vjere je da se čovjeku olakša, posebno kada je riječ o situacijama u kojima nema drugog izlaza.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Harmin Suljić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE