22.7 C
Sarajevo
PočetnaPsihološki problemiPropis u vezi s hirurškim zahvatom kojim se uklanja mahana na licu

Propis u vezi s hirurškim zahvatom kojim se uklanja mahana na licu

Pitanje:

Želim znati kakav je propis u vezi s hirurškim zahvatom kojim se uklanjaju neki ožiljci s lica, a vidljivi su još od kada sam bio dječak, što je počelo utjecati na moje psihičko stanje, posebno pri susretu sa svijetom?

Odgovor:

Hvala Allahu!

Operativni zahvat kojim se uklanjaju mahane s tijela dozvoljeno je učiniti ako takav zahvat ne prouzrokuje veću štetu po tijelo osobe ili njegovo zdravstveno stanje. Ako su ljekari potvrdili da nema štete niti opasnosti, onda nema ni zapreke da se operacija izvrši.

Ibn Bazu bilo je postavljeno pitanje:

„Mladić sam star 18 godina, pred ženidbom, na mom licu postoje neki ožiljci zbog kojih se stidim pred svijetom. Da li mi je dozvoljena operacija lica kako ne bih bio nakazan pred svijetom.

Odgovor je glasio: „Ako se na licu nalaze tragovi velikih boginja, ili slično tome, a ljekari mogu izvršiti korekciju kako bi nedostaci ili ozljede nestali, onda nema zapreke.“ (Preneseno iz djela Fetava nur ‘ala ed-dereb, 20/307, autora Ibn Baz.

Stalnom vijeću bilo je postavljeno pitanje o mladiću koji je na grudima imao vidljivo izobličenje.

Odgovor je glasio: “Dozvoljeno je uraditi hirurški zahvat kako bi se ovo izobličenje otklonilo, ako većina stručnjaka smatra da će operacija biti uspješna, a korist od operacije neće biti manja od stanja prije operacije. Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari napredak.” (Preneseno iz djela Fetava el-ledžne ed-daime I dio, 25/63.)

Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE