22.7 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaIzostavljanje ispiranja nosa zbog glavobolje i kihanja

Izostavljanje ispiranja nosa zbog glavobolje i kihanja

Pitanje:

Poznato mi je da je ispiranje nosa prilikom uzimanja abdesta vadžib, ali ispiranje nosa kod mene uzrokuje glavobolju i često kihanje. Šta mi savjetujete?

Odgovor:

Ispiranje nosa vadžib je prilikom uzimanja abdesta, jer je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prilikom uzimanja abdesta ispirao nos i jer je to naredio rekavši: “Kad čovjek uzima abdest, neka ispere nosnice vodom, a zatim neka se osekne” (Muslim, 237); “Kad se čovjek abdesti, neka u nos stavi vode i neka se zatim osekne” (Muslim, 237); “Neka se osekne onaj ko se abdesti” (el-Buhari, 161). Da je ispiranje nosa obaveza prilikom uzimanja abdesta, kazali su imam Ahmed, Ebu Sevr, Ishak b. Rahavejh i Ibn Ebu Lejla. U vezi s tim, vidjeti sljedeća djela: el-Mugni, 1/83,  el-Mevsuatul-fikhijja, 32/187, i Fetavel-ledžnetid-daima, 5/209.

Ako vam ispiranje nosa šteti, možete ga isprati ne povlačeći snažno vodu; ako vam i to šteti, izostavit ćete ispiranje nosa, a nakon abdesta ili pak prije njega uzet ćete umjesto toga tejemum, na osnovi Božijih riječi: “…zato se Allaha bojte koliko god možete…” (et-Tegabun, 16). U djelu Zadul-mustakni kaže se: “Uzet će tejemum onaj ko ima ranu na tijelu, a oprat će ostale dijelove tijela.” Molimo Svemogućeg Allaha da vas izliječi. A Svevišnji Allah, opet, najbolje zna.

islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE