14 C
Sarajevo
PočetnaSavremena pitanjaIskušan satelitskim programima i razvratnim internet stranicama

Iskušan satelitskim programima i razvratnim internet stranicama

PITANJE:

Ja sam mladić koji je, nažalost, iskušan satelitskim programima i internet – stranicama tako da sam postao veoma nemaran prema pitanjima vjere. Molim da mi pomognete i uputite dovu za moju uputu!

ODGOVOR:

Molimo Uzvišenog Allaha da te uputi, da od tebe otkloni zlo i razvrat, i da te učini od Svojih iskrenih robova!

Najbolje što ti možemo preporučiti jeste bogobojaznost, čuvanje od Njegove osvete, srdžbe i bolne kazne. Uzvišeni Allah daje roka svakome, ali ne zaboravlja i nije nemaran. Šta ti je garancija da te Allah neće pogledati dok si u nepokornosti i kazati: “Tako mi Moje časti i uzvišenosti, neću ti oprostiti!”

Pogledaj svoje tjelesne udove kojima činiš nepokornost. Zar ne misliš da je Allah Moćan da ti ih oduzme da vidiš i osjetiš kako je teško bez njih.

Pogledaj kako te Allah prikriva, kako je Blag prema tebi, a ti znaš kako je On ljubomoran prema Svojim robovima. Šta ti je garancija da se neće rasrditi na tebe, tvoje stanje na vidjelo iznijeti, ljudima tvoju tajnu otkriti, a tebe osramotiti na dunjaluku prije ahireta?!

Zabranjenim gledanjem ćeš samo propasti, nesreću i tamu srca zadobiti.

Možda si neki užitak ili slast osjetio, dan ili dva, mjesec ili godinu, a šta poslije?

– Smrt, kabur, obračun, kazna – slast je prestala, a jad ostao.

Ako se stidiš da te tvoj brat vidi u grijehu, zašto činjenicu da te Allah gleda smatraš nebitnom?!

Zar ne znaš da te Allah gleda, da meleki sve pišu i da će tvoji dijelovi tijela sutra govoriti ono što je bilo?

Razmisli o svom stanju nakon što počiniš grijeh. Tvoje srce je zabrinuto, prsa stegnuta, postoji pregrada između tebe i Allaha.

Nestalo je skrušenosti, noćni namaz je zamro, post si napustio… Tako ti Tvoga Gospodara reci mi, onda, koju vrijednost takav život ima?

Svaki pogled kroz ove šejtanske prozore u tvom srcu čini crnu mrlju dok ga potpuno ne zacrni i prekrivačem zastre i spriječi te da osjetiš slast pokornosti i imana.

Vjerovjesnik, s.a.v.s. kaže: Kad rob počini grijeh na njegovom se srcu pojavi crna mrlja. Ako se otrgne, oprosta zatraži i pokaje se, srce mu se očisti, a ako se vrati, mrlja se namnože sve dok srce ne prekriju. To je prekrivač koji Allah spominje: A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova.’ (Hadis bilježi Tirmizi, 3257. i Ibn Madže 4234. čiju je verziju Albani ocijenio kao hasen – dobar, i to u djelu Sahih Ibn Madže, 3422.) (El-Mutaffifun, 14.)

Koliko je onih koji su se povratili, oprosta zatražili i pokajali se! Budi što više  skrušen prema Allahu kako bi ti srce očistio, tvoj spolni organ sačuvao i dao ti Svoje utočište od šejtanskih spletki.

Izbjegavaj svako sredstvo koje te podsjeća ili privlači haramu, ako iskreno želiš pokajanje.

Izbaci tu satelitsku antenu iz svoje kuće, prekini posjećivati nemoralne internet-stranice. Znaj da je najbolje sredstvo, koje će te pomoći u borbi protiv tvoje navike da činiš haram, da u startu presiječeš, kada te takve misli, nakane, razmišljanja okupiraju, i odbaciš ideju da gledaš (zabranjeno) prije nego što to postane želja, htijenje, nakana, a onda i stvarni čin.

El-Gazali, Allah mu se smilovao, kaže: “Prvi korak ka zabludi, ako je odmah ne presiječeš, pobudit će želju. Želja rađa htijenje, htijenje nakanu, a nakana djelo, a ono rađa propast i prezir. Neophodno je  zlo u korijenu presječi, a to (zlo) je pomisao koju sve drugo lančano prati.” (Ihjau ulumid-din, 6/17.)

Ovo je izvedeno iz riječi Uzvišenog: O vjernici, ne slijedite šejtanove korake, a ko slijedi šejtanove korake, on mu naređuje razvart i griješenje.(En-Nur, 21.)

Ako možeš da nikako ne koristiš intrenet – učini to, sve dok ne osjetiš da ti je srce očvrslo, a iman ojačao.

Nastoj da imaš lijepo društvo, da namaz obavljaš u propisano vrijeme, povećaj dobrovoljne ibadete i čuvaj se, prema mogućnosti, osamljivanja i razmišljanja o haramu.

Suština liječenja je u činjenju dobra i ostavljanju zla.

Molimo Allaha da nas, a i tebe, uputi ka dobru. Allah najbolje zna.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE